25 éves a FAKOPP Bt! Gratulálunk és köszönjük!

A magánvállalkozás 1994-ben erdészeti műszerek fejlesztésére, gyártására kezdte meg működését, majd 2005-ben dr. Dívós Ferencnek – a Nyugat -magyarországi Egyetem fizika tanárának – vezetésével megalakult a FAKOPP Bt. Az eltelt 25 év alatt sorra készülnek a fák különböző állapotának – ellenállásának vizsgálatához fejlesztett eszközök – műszerek.

Fontos megjegyeznünk, hogy a műszer élő fán való kipróbálásának és alkalmazásának ötlete dr. Mészáros Károly (1954-2007) nevéhez fűződik, aki erdőmérnök, a Nyugat  – magyarországi Egyetem tanára, rektorhelyettese és az Erdőmérnöki Kar Dékánja volt és haláláig segítette a csapat fejlesztő munkáját.  

Az ArborSonic 3D Akusztikus Tomográf roncsolásmentesen képes megállapítani a fatörzs korhadt vagy üreges részeinek méretét és elhelyezkedését:

A műszerrel végzett vizsgálatok során megelőzhetőek a kidőlt fák által okozott halálos balesetek, sérülések és anyagi károk és nem utolsó sorban még tovább élhetnek a fák a megfelelő ápolások elvégzése után. Az elmúlt évtizedek során több tízezer fa vizsgálatára került sor és nagy valószínűséggel feltételezhetjük, hogy a műszer jelzése alapján kivágásra javasolt és kivágott fákkal nagyon sok életveszélyt és anyagi kárveszélyt sikerült elhárítani.

Remélem, hogy a FAKOPP Bt. történetének rövid összefoglalásával még jobban megismerhetjük tevékenységének széles körét, ahol az elkészített műszerek szinte kivétel nélkül a fák különböző részeinek egészségi állapotát, tűrőképességük mértékékét vizsgálják – mérik.

Rövid történet a teljesség igénye nélkül:

1994 – Az első, Mikroszekundumos óra (fa keménységének vizsgálata) 2001-ig:

                                                                               Fotó: FAKOPP

1996 – Csavarállóság –Mérő;  1992- Hordozható Fűrészárú – Osztályozó;

2000 – Fakopp 2D – az első akusztikus tomográf  kiértékelő,

2002 –  Cella alapú inverziós algoritmus (2006-tól az ArboSonic 3D vette át a helyét),

2005 – TreeSonic ; 2005 –Rezonanciós Rönkosztályozó;

2006 – ArborSonic3D Akusztikus Tomográf,

2007 – UltraSonis; 2009 – Gyökérdetektor;  2011 .- Húzóvizsgáló Készülék– gyökér stabilitásának vizsgálatához;

2016 – DynaRoot  gyökérvizsgáló;

                                                                                  Fotó: FAKOPP

2017 – Húzóvizsgáló Rendszer – a nyúlómérő – dőlésmérő – erőmérő adatainak fogadása és feldolgozása,

                                                                                Fotó: FAKOPP

2018 – ArborElektro impedencia tomográf – aktív gombatámadások feltérképezése.

                                                                           Fotó: FAKOPP

A műszerek sikerességének köszönhetően a világon számos helyen van a FAKOPP Bt. – nek képviselője, forgalmazója:  Olaszország, Egyesült Királyság és Írország, Franciaország, Belgium, Svájc, Japán, Kína, Honkong és Makaó, Brazília, India, Csille, Indonézia.

A szakmaszeretet mellett – a FAKOPP Bt. által készített műszerek ösztönzése nyomán – néhány lelkes kertész, erdész és szaktanár kezdeményezésére 2010. február 8-án két egyetem, több magáncég és magánszemély összefogásával megalakult a Magyar Faápolók Egyesülete.

Célja a városi környezetben lévő fák egészségi állapotának védelme, a személy- és vagyonbiztonság növelése, a kapcsolódó szakértői – és faápolási tevékenységek támogatása – szabályozása és tudományos alátámasztása. Főbb ágai: faállomány fejlesztése, faápolás, favédelem, favizsgálat, fanyilvántartás. Az Egyesületen belül favizsgálati, városi fakataszter, tervezési és hírnévgondozási csoport működik. Az Egyesület szervezésében elindultak a faápoló – és favizsgáló továbbképzések és 2018-tól már vannak minősített favizsgálók és faápolók. Az Egyesület honlapján szakemberkereső kezdte meg működését, ahol bárki találhat faápoló-, favizsgáló- és fakataszter készítő szakembert.

A FAKOPP Bt. kitűnő kapcsolatot ápol a Magyar Faápolók Egyesületével és a kongresszusok – továbbképzések alkalmával rendszeresen ismerteti a legújabb fejlesztéseket – eredményeket.




2019. október 18-án a FAKOPP Bt. születésnapja alkalmából megrendezte a világon az első favizsgáló versenyt, amelyen az első három helyezett értékes jutalmakat kapott!

Végül még egyszer gratulálunk a FAKOPP Bt. 25. születésnapja alkalmából, köszönjük munkásságát azoknak a nevében, akiket már segített az élő fák vizsgálata, azoknak a nevében, akiket ez után fog és végül azoknak a kollégáknak a nevében, akik ezekkel a műszerekkel dolgozhatnak. Isten éltessen FAKOPP Bt. !

Üdvözlettel: Prencsok János (minősített favizsgáló)   

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.