A két KAMARA továbbra is hallgat…a vadkárinfó a késlekedő választól függetlenül folytatja a szövegkörnyezetbe helyezett törvénymódosítási javaslatok ismertetését…volt már arra példa, hogy meghallgatásra talált az alulról induló kezdeményezés…

Kedves Olvasóim és Követőim!

Az elmúlt napokban rengeteg hozzászólás érkezett a törvénymódosítással kapcsolatban, amelyeket két fő csoportba tudom sorolni. Az egyik tábor – nem mindig nyomdafestéket tűrő hangnemben – alkot véleményt a két szakmai KAMARA hallgatása és támogatásának elmaradása miatt, a másik csoport fájdalmas- vagy cinikus hangon írta meg véleményét, ami röviden annyi, hogy már megszokták, hogy nem várható segítség tőlük, arra ne is számítsunk. A Címkép valahogy ezt próbálja érzékeltetni. Azért biztatást is kapott a vadkárinfó, hogy ne hagyjam abba ezt a kezdeményezést, mert mi jó- és indokolt ügyért „harcolunk”, jogos a kérésünk…még akkor is, ha „ott fönn” erről nem nagyon akarnak tudomást venni.

Ahogyan az előző bejegyzésben ígértem, most folytatom a törvényi környezetbe helyezett módosító javaslatok ismertetését és nagyon várom az észrevételeket ezekkel kapcsolatosan is.

Jogszabály módosító javaslatok

Vtv.79.§ (1)  A föld használója a vadkárok, valamint a vadban okozott károk megelőzése érdekében köteles:

c) a károkozás csökkentése érdekében közvetlenül az erdősült terület mellett található, mezőgazdasági tábla esetén gondoskodni arról, hogy az erdősült terület szélétől legalább 5 méter szélességben olyan mezőgazdasági kultúra kerüljön termesztésre, amely magassága alapján lehetővé teszi az erdőből kiváltó vad észlelését és vadkárelhárító vadászatát;

Módosító javaslat:

c) a károkozás csökkentése érdekében közvetlenül az erdősült terület mellett található, mezőgazdasági tábla esetén gondoskodni arról, hogy az erdősült terület szélétől legalább 5 méter szélességben olyan mezőgazdasági kultúra kerüljön termesztésre, amely magassága alapján lehetővé teszi az erdőből kiváltó vad észlelését és vadkárelhárító vadászatát;

Az erdő mellett lévő helyrajzi számos út beleszámít az 5 méterbe.

Amennyiben tartós kerítést vagy villanypásztort telepítenek az erdő határára, abban az esetben nem kell kihagyni az 5 m-es sávot.

Az 5 méteres sávot nem kötelező bevetni. Amennyiben 50 cm-nél alacsonyabb növényt termesztenek az  erdő mellett, abban az esetben  nem kell kihagyni az 5 métert.

                                     Az erdő melletti helyrajzi számos út

                                

                                    Erdő melletti villanypásztoros kerítés

                                             

                                          Erdő melletti tartós kerítés

                        Drága erdő melletti kerítés, de a disznó megemeli…

Vtv.78.2 A vadászatra jogosult a károk megelőzése érdekében köteles

(3) Ha a vadászatra jogosult a jóváhagyott éves vadgazdálkodási tervben a gímszarvasra és a vaddisznóra előírt elejtési tervszámokat nem teljesíti, akkor a következő vadászati évben a bekövetkezett vadkár teljes egészében a vadászatra jogosultat terheli.

Módosító javaslat:

Vtv.78.§2 A vadászatra jogosult a károk megelőzése érdekében köteles

(3) Ha a vadászatra jogosult a jóváhagyott éves vadgazdálkodási tervben a gímszarvasra és a vaddisznóra előírt elejtési tervszámokat nem teljesíti, akkor a következő vadászati évben a bekövetkezett vadkár teljes egészében a vadászatra jogosultat terheli. Amennyiben a föld használója az adott évben e törvény szerinti, rendes gazdálkodás körébe tartozó közreműködési  kötelezettségének szakszerű és a károk elhárítására, csökkentésére alkalmas módon az (1) bekezdés a)–g) pontjaiban foglaltak szerint nem tesz eleget, a vadkárt a föld használójánál és a vadászatra jogosultnál is 50-50 %-os arányban kell figyelembe venni.

Vtv.79.§  A föld használója a vadkárok, valamint a vadban okozott károk megelőzése érdekében köteles

(3) Ha a föld használója e törvény szerinti, rendes gazdálkodás körébe tartozó közreműködési  kötelezettségének szakszerű és a károk elhárítására, csökkentésére alkalmas módon az (1) bekezdés a)–g) pontjaiban foglaltak szerint nem tesz eleget, a vadkárt a föld használójának a terhére kell figyelembe venni.

Módosító javaslat:

Vtv.79.§  A föld használója a vadkárok, valamint a vadban okozott károk megelőzése érdekében köteles

(3) Ha a föld használója e törvény szerinti, rendes gazdálkodás körébe tartozó közreműködési  kötelezettségének szakszerű és a károk elhárítására, csökkentésére alkalmas módon az (1) bekezdés a)–g) pontjaiban foglaltak szerint nem tesz eleget, ugyanakkor a vadászatra jogosult pedig az előző évi jóváhagyott éves vadgazdálkodási tervben a gímszarvasra és a vaddisznóra előírt elejtési tervszámokat nem teljesítette, akkor az adott évben a bekövetkezett vadkárt a föld használójánál és a vadászatra jogosultnál is 50-50 %-os arányban kell figyelembe venni.

Vhr. 82. § (2) A Vtv. 75. § (2) bekezdésének alkalmazásában mezőgazdaságban okozott vadkár a vad táplálkozása, taposása, túrása vagy törése következtében a szántóföldön, a gyümölcsösben és a szőlőben a mezőgazdasági kultúra terméskiesését előidéző károsítás…

Módosító javaslat:

Vhr. 82. § (2) A Vtv. 75. § (2) bekezdésének alkalmazásában mezőgazdaságban okozott vadkár a vad táplálkozása, taposása, túrása vagy törése következtében a szántóföldön, a  telepített gyepben, a  gyümölcsösben és a szőlőben a mezőgazdasági kultúra terméskiesését előidéző károsítás…

                                                Telepített gyep (vadkár Vtr.)

                                    Ősgyep (vad által okozott kár Ptk.)

Vtv. 81.§ (3) „A kár megállapítását a miniszter által rendeletben meghatározott képesítéssel rendelkező kárszakértő (a továbbiakban: szakértő) végezheti. A szakértőt a jegyző három munkanapon belül rendeli ki,”

Módosító javaslat:

 Vtv. 81.§ (3) „A kár megállapítását a miniszter által rendeletben meghatározott képesítéssel rendelkező kárszakértő (a továbbiakban: szakértő) végezheti. A szakértőt a jegyző három munkanapon belül rendeli ki,” miután a szakértői díjat a károsult befizette a Kirendelőnél. A szakértői díj 50 %-át a vadászatra jogosult az eljárás végén károsultnak megtéríti. A szakértőnek az eljárás során meg kell állapítania a felek kárfelelősségének arányát is.

vagy:

Vhr. 83. §(3) „A Vtv. 81. § (3) bekezdésének alapján a települési önkormányzat jegyzője által kirendelhető szakértők névjegyzékét a vadászati hatóság állítja össze és azt a települési önkormányzatok jegyzőinek rendelkezésére bocsátja.”

Módosító javaslat:

Vhr. 83. § (3) „A Vtv.81. § (3) bekezdésének alapján a települési önkormányzat jegyzője által kirendelhető szakértők névjegyzékét a vadászati hatóság állítja össze és azt a települési önkormányzatok jegyzőinek rendelkezésére bocsátja. ”A szakértői díjat a károsultnak az eljárás megkezdése előtt be kell fizetnie a Kirendelőnél, amely összegnek az 50 %-át vadászatra jogosult az eljárás végén a károsultnak megtéríti.

vagy:

Vhr. 84. § (1) A vadkárfelmérésről jegyzőkönyvet kell készíteni, amelynek tartalmaznia kell a szakértő és a felek megnevezését, címét, a szakértő helyszíni megállapításait, az általa megállapított kár mértékét, valamint megállapítani azt, hogy a károsult és a vadászatra jogosult a kár megelőzési kötelezettségének milyen módon tett eleget, illetve a felek vadkárátalány-fizetésben megállapodtak-e. A jegyzőkönyvnek tartalmaznia kell továbbá a felek, illetőleg képviselőik által a szakértő megállapításaira tett esetleges észrevételeit is.

Vhr. 84. § (1) A vadkárfelmérésről jegyzőkönyvet kell készíteni, amelynek tartalmaznia kell a szakértő és a felek megnevezését, címét, a szakértő helyszíni megállapításait, az általa megállapított kár mértékét, valamint kár százalékban (%) megállapítani azt, hogy a károsult és a vadászatra jogosult a kár megelőzési kötelezettségének milyen módon és arányban tett eleget, illetve a felek vadkárátalány-fizetésben megállapodtak-e. A jegyzőkönyvnek tartalmaznia kell továbbá a felek, illetőleg képviselőik által a szakértő megállapításaira tett esetleges észrevételeit is.

Vhr. 34. §  (3) *  Avadászatra jogosult a föld tulajdonosának, használójának előzetes hozzájárulásával a vad és élőhelyének védelmét szolgáló létesítményeket, berendezéseket állíthat fel.

Módosító javaslat:

Vhr. 34. §  (3) *  A vadászatra jogosult a föld tulajdonosának, használójának előzetes hozzájárulásával a vad és élőhelyének védelmét szolgáló létesítményeket, berendezéseket állíthat fel,  amelyek a felújítandó területtől 200 m védőtávolságnál közelebb nem lehetnek. 

Tisztelt  Vadászatra jogosultak,  Földhasználók és Olvasóim!

Továbbra is várom a további módosítási – hiánypótlási javaslatokat és a törvénytervezettel kapcsolatos észrevételeket.

Üdvözlettel:  Prencsok János

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.