„RÉS A PAJZSON”… az érintettek észrevételei és módosító javaslatai a vadászati törvény és rendelet hiányosságairól, ellentmondásairól …

Közel két év telt el azóta, hogy hatályossá váltak az új vadászati törvény különböző pontjainak módosításai, köztük a vadkárokkal kapcsolatosak is.

Itt a blogban a vadászati törvénynek csak a vadkárokkal kapcsolatos pontjaival foglalkozunk.

A jogalkotók és szakmai elöljárók véleménye az, hogy ez avadászati törvény a legjobb Európában.

Az érdekelt felek közül sajnos nagyon sokan úgy ítélik meg, hogy „úgy rossz, ahogy van”.

Nekem, mint vadkárszakértőnek a vadkárokkal kapcsolatos részről az a véleményem, hogy a szakmai gyakorlatot és az elmúlt két év eddigi tapasztalatait is figyelembe véve a vadgazdálkodók -, a földhasználók – és a vadkárszakértők  módosító -, kiegészítő- és ellentmondásokat feloldó jogos észrevételeinek és építő jellegű javaslatainak figyelembe vételével történő törvény- és rendelet módosításokkal lehet ez a gyakorlatban is megfelelően alkalmazható törvényünk.

A törvényalkotás ismereteink szerint minden rendszerben  – kicsit eltúlozva -, de a lényegét tekintve a következőképpen zajlik:

A legfelsőbb körök elmondják – leírják, hogy nekik mi a jó és hogyan lenne a legjobb, ezután az asztalok mellett a jogászok pontokba foglalják, majd sok esetben kiadják  (vagy nem) az érintetteknek társadalmi szemlére, javaslatokra (ez az idő 1 nap, több nap vagy más határidő, de a lényeg az, hogy az érintettek többsége igazán nem tudja a kívánatos módon tanulmányozni és megírni észrevételeit – javaslatait), végül az esetlegesen beérkezett javaslatokat figyelembe véve vagy nem figyelembe véve megjelennek az új – vagy módosított törvények.

Ez a sajnálatos gyakorlat alsóbb szinten a legtöbb embernek nem tetszik…hát akkor próbáljunk tenni ez ellen…mégpedig úgy, hogy összegyűjtjük a valóban érintettek (vadgazdálkodók és földhasználók) gyakorlatban szerzett (jó vagy rossz) tapasztalatait, javaslatait a különböző vadkárokkal kapcsolatos jogszabályokról, amelyeket  megfelelő módon és időpontban átadunk a jogalkotóknak.

Mi a realitás? Ősszel önkormányzati választások lesznek, 2020-ban tudomásom szerint különösebb vadászattal kapcsolatos esemény a 2021. év őszén tartandó „Egy a természettel Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás”ra való felkészülésen kívül nincs tervezve. 2021-ben mindenki a kiállítással lesz elfoglalva. 2022. év júliusában  parlamenti választások, ezért előtte már nem, utána meg még nem foglalkoznak a képviselők a vadászati törvénnyel. Amennyiben 2020-ban nem sikerül elérni az „Illetékeseknél”, hogy a legfontosabb és legégetőbb törvényi – rendeleti módosításokat végrehajtsák, akkor bizony várni kell erre legkevesebb 4 évet.   

Olyan megnyugtató a „vadkárhelyzet”, hogy várhatunk még 4 – 5 évet a feltétlen szükséges módosításokkal? Véleményem szerint nem! A közeljövőben megjelenő erdészeti- és mezőgazdasági vadkárfelmérési útmutatókkal  sajnos csak egy része oldódik meg a jelen lévő égető problémáknak.

FELHÍVÁS!

Azzal a kéréssel fordulok a vadgazdálkodók – földhasználók, vadkár szakértők és az ügyben bármi  módon érintettek felé, írják meg nekem, hogy a vadkárokkal kapcsolatosan melyik jogszabályi ponttal nem értenek egyet, melyiket kellene pontosítani és milyen pontokkal bővítenék a törvényt – rendeletet.

Az építő jellegű és vitára- módosítási javaslatra alkalmas hozzászólásokat felteszem a blogra és heti frissítéssel olvashatóak lesznek ezen az oldalon, mód lesz azok megvitatására.

Mindenkit nagyon kérek arra, hogy hozzászólásaikban ne használjanak olyan stílust és szavakat, amivel másokat megsérthetnek.

Azt szeretném, hogy év végéig sikerüljön összegyűjtenünk a vadkárokkal kapcsolatos legsürgősebb és legfontosabb módosítási javaslatokat, amelyek a jövő év végéig  (2020.)  törvényben és rendeletben meg is jelenhetnek.

Az észrevételeket-javaslatokat a következő formában célszerű megírni

  Vtv. 81.§ (5) pont

„A szakértő köteles a kárfelmérésről készült jegyzőkönyvet haladéktalanul átadni a jegyzőnek.”….

Véleményem szerint a „haladéktalanul” szó nem megfelelő, nagyon sok esetben csak hetek múlva adja le a szakértő a Jegyzőkönyvet, ami a betakarítás idején nagy gondot és veszteséget jelenthet.

Javasolom, hogy a „haladéktalanul” szó helyett a „3 munkanapon belül” kerüljön a törvénybe.

Kedves olvasók és követők!
Sajnos a vadgazdák és földhasználók segítségért és tanácsokért a vadkárokkal kapcsolatos problémáik megoldásában a vadkárinfón kívül jelenleg máshová nemigen fordulhatnak. Tudom, hogy a szükséges törvény módosítás előkészítését csak ezen a fórumon megoldani nem lehet, azonban bízom abban, hogy az illetékes kamarák valamilyen formában  bekapcsolódnak ebbe a folyamatba, magukénak érzik ezt és azok részvételével – irányításával rövid időn belül mindenki számára elfogadható kiegészítő – és módosító javaslatok készülnek.

Üdvözlettel: Prencsok János

2 comments

    comments user

    Muka János Says :

    augusztus 6, 2019 at 6:36 de.

    Jánoskám!
    Az a helyzet,hogy nem a “nép” dönt,hanem a mindenkori hatalom!Ne is “ábrándozzál hogy valamilyen siker történet lesz!Ugye ilyen a XXI.századi demokrácia?!Azért sok sikert kívánok!Amíg a vad az állam bácsi tulajdona,de a vadásznak kell az élő állat kártételét megelőzni,addig csak lila ábrándokat kergetünk!
    Baráti öleléssel:egy vadásznak nevezhető cimbora és jó barát!

      comments user

      Prencsok János Says :

      augusztus 7, 2019 at 8:28 de.

      Kedves János! Örülök, hogy figyelemmel kíséred a vadkarinfo bejegyzéseit. Köszönöm hozzászólásodat és a siker kívánságodat. Az általad megfogalmazott „ábránd” nem szerepel a blog elérni kívánt céljai között. Bárki is van „hatalmon”, a vad tulajdonjogát nem fogja kiadni a kezéből! Véleményem szerint ezt Te is és mindenki más is tudja.
      Ennek az alapvető kérdésre adott válaszomnak a tudatában írtam az előző, FELHÍVÁS bejegyzésemben, hogy itt a vadkarinfo oldalain „csak a Vtv. és Vhr. vadkárokkal kapcsolatos hatályos jogszabályairól” kérek észrevételeket és módosító javaslatokat. A törvény egyéb fejezeteivel nem a vadkarinfo, hanem más és magasabb fórumok hivatottak (amelyre, még ha indokolt is lenne, a 2021. évi Nemzetközi Vadászati Kiállításra való tekintettel csak évek múlva kerülhetne sor).
      Ami a „leves készítéshez (vadkárok rendezése) adott, az a HÚS”. Nekünk ezzel kell „főznünk”, és itt a földhasználók – vadászatra jogosultak – KAMARÁK lehetősége, mert a „fűszert” MI adhatjuk hozzá. A vadkárok fejezetben lévő és az elmúlt két évben megmutatkozó módosítást igénylő pontokon változtassunk – változtasson a jogalkotó. Ez reális és elvárható „ábránd” minden érintett részéről. Ehhez azonban ismerni kell a kifogásolt részeket és a módosító javaslatokat egyaránt.
      Még egyszer köszönöm a hozzászólásodat, még akkor is, ha ez nem is konkrétan a vadkárokkal kapcsolatos módosítási javaslat, mert ennek okán még világosabbá tehettem az elérni kívánt célunkat.
      Kedves Olvasóim! A jövőben itt a blogban csak a vadkárokkal kapcsolatos észrevételeket- és az esetlegesen arra adott válaszomat jelenítem meg.
      Üdvözlettel: Prencsok János

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.