„Miért nem képvisel bennünket egyszerű „tagokat” és miért nem védi érdekünket az ORSZÁGOS MAGYAR VADÁSZKAMARA és a NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA?”…kérdezte több Olvasó és Követő is a vadkárinfóban megjelent törvénymódosító javaslatok összefoglalója után…

Szeretettel köszöntöm a vadkárinfó Olvasóit és Követőit!

Amint a címben is leírtam, nagyon sok olyan észrevétel érkezett a múlt heti módosító javaslatok összefoglalója után, amelyekben hiányolták a két Kamara részvételét a Vtv. és a Vhr. módosításra szoruló jogszabályainak kidolgozásában.

Az alábbiakban felsorolok ezek közül néhányat:

V.S. (földhasználó): „Ez mind nagyon szép, hogy a vadkarinfo.hu összegyűjti ezeket a módosító javaslatokat, de az agrárkamara segítsége nélkül úgyse fogják azokat megváltoztatni. Ők miért nem vesznek részt ebben a munkában? Mert nem érdekli őket a mi problémánk ezekkel a vadkárokkal. Azt a vadkárprotokolt se adták még ki, pedig majdnem egy éve már, hogy mi is olvashattuk. Csak a nagy hírverés és a becslések mennek úgy, ahogy eddig. Szomorú!”

H.A. (földhasználó): „Tetszik ez a törekvés a módosításokra, mert személy szerint minden évben nekem is vannak káraim és nem egyértelmű több törvényi pont és jó lenne azokat tisztázni. Egyáltalán hol volt a kamaránk, amikor ezeket megírták? El se szabadott volna fogadni jó párat. És most se látom, hogy a kamara valahol is bekapcsolódott volna ebbe a mozgalomba. Vagy nem érdekli őket a kisemberek gondja és baja?”

A.J. (erdőgazda): „Örültem amikor olvastam a cikkekben azokat a javaslatokat, amik az erdővel foglalkoztak. Az összefoglalóban is láttam, de miért nem kapcsolódnak bele ebbe a mozgalomba a kamarák is? Tulajdon képpen nekik kellene ezeket a módosításokat elintézni, mert ők minket képviselnek (vagy nem?). Jó lenne már azt olvasni vagy látni, hogy a kamarák is tesznek ezért valamit.”

P.T. (vadász): Örültünk a módosítások indítványozásának és tetszik is, mert annak ellenére, hogy szemben állunk a gazdákkal, közös érdekünk lenne azoknak a rossz törvényi pontoknak a kijavítása. Javasoljuk, hogy a kamaránk is folyjék bele ebbe a munkába, mert nélküle nem nagyon bízunk a megvalósításukban.”

Sz.P. (vadász): Több millió forint vadkárt fizetünk ki évente a gazdáknak és ez úgy anyagilag, mint idegileg is sokszor kiborít bennünket, mert rengeteg vitánk van a rossz jogszabályok miatt. Örülünk a jogos módosító javaslatnak és reméljük, hogy lesz belőle valami. De miért nem segíti ezt a Kamaránk? Azért fizetjük a nem kevés tagdíjat, hogy többek között védje meg érdekeinket. Hát nekünk is érdekünk a jó vadkártörvény. Lássuk, hogy tesznek-e ezért valamit!”

G.P. (vadkár szakértő): Figyelemmel kísérem a vadkárinfó bejegyzéseit és annak ellenére, hogy még nem tettem észrevételt, többségében egyetértek azokkal. Az összefoglaló olvasása után az fogalmazódott meg bennem, hogy a két érintett kamara támogatása nélkül nem nagyon számíthat sikerre ez a – szerintem is jogos – kezdeményezés. Ha valakiknek fontos lehet néhány jogszabályi pont módosítása, akkor nekünk szakértőknek biztosan, ezért sok sikert kívánok ehhez!”

Azt gondolom, hogy a számos észrevétel közül az idézettek is kellőképpen megerősítik a két Kamara részvételének fontosságát a módosítások megvalósításában. A két Kamara közönyösségét csupán az egyik fél vélelmezi, a hallgatás valódi okát hamarosan megtudjuk, mivel szándékomban áll rövid időn belül megkeresni a két Kamara Elnökét és személyesen megkérdezni álláspontjukat ebben a kérdésben. A beszélgetésekről be fogok számolni a vadkárinfóban.

Üdvözlettel: Prencsok János

1 Comment found

    comments user

    Muka János Says :

    október 6, 2019 at 6:28 de.

    Sajnos fizetünk a semmiért!Őstermelőként,agrár kammara,vadász kamara!!!!Jól van ez így Nekünk!Olyan ökrök vagyunk,hogy mindent elfogadunk csak vadászhassunk!Minden törvény csak férc munka,gyakorlati szakembereink mély halgatásban!!!!!

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.