Jó hír a földhasználóknak, erdőgazdáknak és vadászatra jogosultaknak!…ebben az évben már másodszor látszik fény az alagút végén…

Kedves Olvasóim és Követőim!

Nem hivatalosan, de „megbízható és magas helyről” értesültem arról, hogy a látszattól eltérően nagy léptekkel (ott fenn a nagy léptek hónapokat, a kis léptek pedig éveket jelentenek) folyik a várva-várt vadkárfelmérési útmutatók végleges összeállítása és az ehhez szükséges néhány jogszabály módosítási javaslat előkészítése. Megjelenése a társadalmi szemlére való kiadástól remélhetőleg nem lesz sokkal több, mint egy év…

Nagy fokban valószínűsíthető, hogy az alulról induló és a vadkárinfó által közvetített törvény – és rendelet módosító javaslatoknak csupán töredéke jelenik meg a vadkárfelmérési útmutatók kísérőjeként, azonban véleményem szerint minden egyes jogos változtatásnak – módosításnak az érdekeltekkel együtt örülni fogunk.

A Kamarák elnökeivel való beszélgetés lehetőségére továbbra is várok, remélem, hogy „előbb” már nem, de „utóbb” erre is lehetőséget kapok.

Az elkezdett munka folytatódik és a vadkárinfóhoz érkezett módosító javaslatokat szövegkörnyezetbe helyezve ebben a bejegyzésben is továbbítom Olvasóimhoz – Követőimhez (már 1600-an vagyunk!) és azokhoz, akiket ez illet(ne).

Az e heti módosító javaslatok a következők:    

Az erdészeti létesítmény (Erdőtörvény)

Etv. 15. § 

(1) Erdészeti létesítménynek minősül a legalább részben erdőben található vagy ahhoz csatlakozó…

(6) Vadkárelhárítási célból erdei kerítés csak abban az esetben létesíthető, ha a vadászati hatóság véleménye alapján az erdőtelepítés, erdőfelújítás védelme a vadállomány apasztásával vagy más vadkár-elhárítási módszerrel nem biztosítható. A vadkárelhárító kerítés létesítése meghaladja a rendes erdőgazdálkodás körét.

Módosítás:

Evt. 15. §

 (1) Erdészeti létesítménynek minősül a legalább részben erdőben található vagy ahhoz csatlakozó…

(6) Vadkárelhárítási célból erdei kerítés csak abban az esetben létesíthető, ha a vadászati hatóság véleménye alapján az erdőtelepítés, erdőfelújítás védelme a vadállomány apasztásával vagy más vadkár-elhárítási módszerrel nem biztosítható. A vadkárelhárító kerítés létesítése meghaladja a rendes erdőgazdálkodás körét.  A vadkárelhárító kerítés létesítése az erdőgazdával történt egyeztetés után a vadászatra jogosult kötelezettsége, az üzemeltetést közösen kell végezni.

                      Tartós erdővédelmi kerítés építése.  Fotó: oee.hu

Vtv. 79. §

(3) Ha a föld használója e törvény szerinti, rendes gazdálkodás körébe tartozó közreműködési kötelezettségének szakszerű és a károk elhárítására, csökkentésére alkalmas módon az (1) bekezdés a) – g) pontjaiban foglaltak szerint nem tesz eleget, a vadkárt a föld használójának a terhére kell figyelembe venni.

Módosítás:

(3) Ha a föld használója e törvény szerinti, rendes gazdálkodás körébe tartozó közreműködési kötelezettségének szakszerű és a károk elhárítására, csökkentésére alkalmas módon az (1) bekezdés a – g) pontjaiban foglaltak szerint egyiknek sem tesz eleget, úgy az eljárás során vizsgált vadkárt a föld használójának a terhére kell figyelembe venni.

Vtv.81. §

(1) Vadkár, vadászati kár, valamint vadban okozott kár (e § alkalmazásában a továbbiakban együtt:  kár) megtérítése iránti igényt a kár bekövetkezésétől, illetve észlelésétől számított tizenöt napon belül írásban kell közölni a kárért felelős személlyel.

(4a) A vadászatra jogosult, illetve a föld használója az egyezség meghiúsulása esetén három munkanapon belül kérheti másik szakértő kirendelését a költségek előlegezése mellett. Ebben az esetben a kárral érintett földterületen lévő termények betakarítására csak az újabb szakértői vizsgálat befejezése után kerülhet sor.

(5) A szakértő köteles a kárfelmérésről készült jegyzőkönyvet haladéktalanul átadni a jegyzőnek. A jegyző a szakértői vadkárfelmérési jegyzőkönyvben foglaltak alapján egyezség létrehozását kísérli meg a felek között a kár megtérítésére vonatkozóan.

(9) Abban az esetben, ha a károsult kérésére a közjegyző előzetes bizonyítási eljárás keretében vadkár felmérés céljából szakértőt rendel ki, a szakértő a kárfelmérési eljárás megindításáról, valamint a helyszíni felmérés helyéről és időpontjáról köteles igazolható módon értesíteni a vadászatra jogosultat. A vadászatra jogosult a szakértő eljárásáról készülő jegyzőkönyvben foglaltakra jogosult észrevételeket tenni a kár tényével és mértékével összefüggésben. Ha a vadászatra jogosult képviselője a szakértő értesítése ellenére nem jelenik meg a kárfelmérési eljárás helyszínén, úgy ez az eljáráslefolytatását nem akadályozza.

Módosítás:

(4a) A vadászatra jogosult, illetve a föld használója az egyezség meghiúsulása esetén nem kérheti másik szakértő kijelölését.

(5) A szakértő köteles a kárfelmérésről készült jegyzőkönyvet 5 napon belül átadni a jegyzőnek.

(9) Abban az esetben, ha a károsult kérésére a közjegyző előzetes bizonyítási eljárás keretében vadkár felmérés céljából szakértőt rendel ki, a szakértő a kárfelmérési eljárás megindításáról, valamint a helyszíni felmérés helyéről és időpontjáról minden közjegyzői kirendelés esetén köteles igazolható módon értesíteni a vadászatra jogosultat. A vadászatra jogosult a szakértő eljárásáról készülő jegyzőkönyvben foglaltakra jogosult észrevételeket tenni a kár tényével és mértékével összefüggésben. Ha a vadászatra jogosult képviselője a szakértő értesítése ellenére nem jelenik meg a kárfelmérési eljárás helyszínén, úgy ez az eljáráslefolytatását nem akadályozza.

                                                  Vadkárfelmérés

Vhr. 83. §

 (1) Vadkár, vadászati kár, valamint vadban okozott kárfelmérést az igazságügyi szakértői szakterületekről, valamint az azokhoz kapcsolódó képesítési és egyéb szakmai feltételekről szóló miniszteri rendeletben vagy az agrárgazdasági és agrár-vidékfejlesztési szakterületeken a szakértői tevékenység végzésének feltételeiről szóló miniszteri rendeletben meghatározott szakirányú végzettséggel és legalább ötéves szakmai gyakorlattal rendelkező személy végezhet.

(3) A Vtv. 81. § (3) bekezdésének alapján a települési önkormányzat jegyzője által kirendelhető szakértők névjegyzékét a vadászati hatóság állítja össze, és azt a települési önkormányzatok jegyzőinek rendelkezésére bocsátja.

Módosítás:

Vhr. 83. §

(1) Vadkár, vadászati kár,valamint vadban okozott kárfelmérést az igazságügyi szakértői szakterületekről, valamint az azokhoz kapcsolódó képesítési és egyéb szakmai feltételekről szóló miniszteri rendeletben vagy az agrárgazdasági és agrár-vidékfejlesztési szakterületeken a szakértői tevékenység végzésének feltételeiről szóló miniszteri rendeletben meghatározott felsőfokú mezőgazdasági, kertészeti vagy erdészeti és vadgazdálkodási szakirányú végzettséggel és legalább ötéves szakmai gyakorlattal rendelkező személy végezhet.

(3) A Vtv. 81. § (3) bekezdésének alapján a települési önkormányzat jegyzője által kirendelhető szakértők névjegyzékét a vadászati hatóság  évente március 01-ig állítja össze, és azt a települési önkormányzatok jegyzőinek rendelkezésére bocsátja.

Tisztelt  Vadászatra jogosultak,  Földhasználók és Olvasóim!

Továbbra is várom a további módosítási – hiánypótlási javaslatokat és a törvénytervezettel kapcsolatos észrevételeket.

Üdvözlettel:  Prencsok János

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.