A KORONAVÍRUS MIATT KRITIKUS HELYZETBE KERÜLHET A VADGAZDÁLKODÁSI ÁGAZAT…

Tisztelt Vadászatra jogosultak, Földhasználók és Mindenki, aki a vadászatban – vadgazdálkodásban valamilyen módon érintett!

A koronavírus járvány és az ezt követő (és ez után még várható) megelőzési intézkedések miatt sajnos a vadgazdálkodási ágazat nagyon nehéz helyzetbe került és nem túlzás azt gondolni, hogy az előreláthatólag több hónapos krízishelyzet következményeként ez az ágazat a számos „mellékágával” együtt „összeomolhat”.

A vadgazdálkodási ágazat az OMVK-tól csak a mai napon (2020.03.27.) kapott tájékoztatást, az országos kijárási korlátozások érvénybe lépése miatt kialakult helyzettel kapcsolatosan, azonban a vadászat facebook blogjainak hozzászólásai szerint ez a tájékoztatás nagyon hiányos, nem egyértelmű, repkednek a kérdések és a vélelmezett válaszok – értelmezések.

Amint az várható volt, 2020. 03. 27-től általános kijárási korlátozás van érvényben. A kormány 71/2020. (III. 27.) korm. rendelete a kijárási korlátozásról felsorolja azokat az „alapos okokat”, amelyek felmentést jelentenek a kijárási korlátozás alól. Sajnálatos módon a vadgazdálkodás ágazat, a vadászat nem olvasható és a „vadkárelhárítás” sem. Tudjuk, hogy nem lehet egy rendeletet ennyire részletezni, azonban az ebben érintettek érdekében elengedhetetlen az egyértelmű állásfoglalás és tájékoztatás.

Kérjük a Kamarákat és az Agrárminisztériumot, hogy járjanak el és megfelelő módon tegyék közzé mindenki számára elérhető módon azt, hogy a vadgazdálkodási tevékenységet folytatók – a különböző vadászati módok, vadkárelhárítás, stb. –  is alapos oknak tekinthető-e, elhagyhatják-e lakhelyüket akik ezeket a tevékenységeket végzik.

Nagyon fontos körülmény az, hogy úgy a vadgazdálkodásban, mint a mezőgazdaságban a résztvevők más személyekkel való érintkezése minimális, így a kijárási korlátozás legfőbb oka (csoportosulás) itt nem lehet mérvadó. Ennek  figyelembevétele az intézkedések meghozatalakor lényeges szempont.

A vadgazdálkodáshoz kapcsolódó ágazatok kérik, hogy a Kamarák és az Agrárminisztérium tegyen meg mindent az érintettek kárainak csökkentése- és a vadászatra jogosultak „összeomlásának” elkerülése érdekében!

VADÁSZATRA JOGOSULTAK!  FÖLDHASZNÁLÓK!

A vadkárok rendezésekor a megegyezés legyen a cél! Egyezséget kell kötni! Amennyiben nem születik megegyezés, valamelyik fél  – vagy mindkettő  – súlyos károkat fog szenvedni!

Nagyon bízom abban, hogy bejegyzésemmel gondolkodásra és főként cselekvésre késztettem az érintetteket és azt, hogy  a vészhelyzetben lévők találnak megoldást a koronavírus miatt kialakult nehéz körülmények kezelésére.

Tisztelt Földhasználók, Vadászatra jogosultak és Olvasóim. Továbbra is várom kérdéseiket és javaslataikat.

Üdvözlettel: Prencsok János

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.