Kukoricák végleges vadkár felméréseinek eddigi tapasztalatai a betakarítások finisében…

Szeretettel köszöntöm a vadkárinfó Olvasóit és Követőit!

Amint a címből is olvasható, ebben a bejegyzésben szeretnék beszámolni Olvasóimnak az általam végzett idei kukorica vadkárfelmérések tapasztalatairól és eredményeiről, példát mutatva a vadkárokban érintett földhasználóknak és vadászatra jogosultaknak.

A vadkárok rendezése többféle módon történhet:

  • A felek együtt- vagy külön szakértőt bíznak meg a vadkár felmérésére (magánszakértői vélemény).
  • A károsult követi a Vtv.-ben leírt eljárási rendet és megegyezés hiányában 5 nap múlva fordul jegyzőhöz vagy közjegyzőhöz vagy a bírósághoz.
  • A károsult egyből közjegyzőhöz (nemperes eljárás) vagy a bírósághoz (peres eljárás) fordul.

Idő- és pénz megtakarítás miatt én továbbra is mindenkinek a vadkárszakértő, eljárások előtti közös megbízását javasolom, mert a tapasztalatok szerint ez a „legbékésebb”-, leggyorsabb-és legolcsóbb megoldása a vadkár problémának.

Örömmel mondhatom, hogy az eddigi kukorica vadkár ügyeket a mai napig minden felmérés után „megegyezéssel” zártuk. A legtöbbször már kinn a vizsgált tábláknál megegyezés születet és csupán néhány esetben mentünk be telephelyre vagy irodába a mérések-számítások részletesebb elvégzéséért.

El kell mondanom, hogy tapasztalataim szerint a földhasználók mostani hozzáállása a vadkárokhoz szinte minden esetben dicsérendő és követésre méltó volt, mert messzemenően figyelembe vették a vadászatra jogosultak vírushelyzet miatti kiszolgáltatottságát – anyagi helyzetét. A felmérések alkalmával egy eset kivételével a szakértő által megállapított vadkárértéknél alacsonyabb összegben történt a megegyezés (itt a szakértő által megállapított kárérték került elfogadásra).

A kár mértékének szakmai megállapítása sehol nem képezte vita tárgyát, azonban a kármegosztás mértéke annál gyakrabban. Sajnálatos módon a Vtv. és Vhr. kármegosztással kapcsolatos jogszabályi pontjai jelen állapotukban sok helyen nem egyértelműek, hiányosak és értelmezéseik vitákra adnak okot. Akkor, amikor mindkét fél a megegyezésre törekszik, abban az esetben szerencsére ezek az ellentmondások is könnyebben áthidalhatók.

Az alábbiakban képes beszámolókkal igyekszem bemutatni és színesebbé tenni a vadkárfelmérés helyenként elszomorító „tapasztalásait”.

Tábla nagyságban- és kisebb-nagyobb foltokban jelentkező vadkárok:

Az elszomorító képet mutató károsított táblák mellett szívmelengető látványban is gyönyörködhettünk, például ennek a kis nógrádi falunak a határában.

Technológiai hiba, kihagyott a vetőgép.

Így is lehet – úgy is lehet termelni…

Kukoricamoly és károsítása. Amennyiben tábla méretű a fertőzés, abban az esetben ezt a kárérték megállapításánál figyelembe kell venni.

„Vadföld” az erdők között…

Ebben a táblában nem gond a szarvas elejtése. (Enyhe vadászati kár – út a leshez.)

Minden gazdának példa lehet a képeken látható erdők mellett kihagyott- és karbantartott 5 m-es sáv.

Magasles, villanypásztor és karbantartott 5 méter.Maximális együttműködés és vadkármegelőzés!

A természet vadkárszakértőnek adott októberi ajándéka: az 50 éves munkám során ebben a hónapban virágzó pipacsot még nem láttam…köszönöm!

Arra kérem a vadászatra jogosultakat és földhasználókat, hogy az idei őszön tapasztalt és elkezdett „kívánatos együttműködést” a vadkárok megelőzésében és a vadkárok rendezésében az elkövetkező években folytassák, mert hosszú még a hátralévő 16 év és azt csak békés egymás mellett éléssel lehet hosszabb távon elviselni, túlélni.

Reméljük, hogy az „őszre” beígért vadkárok rendezését segítő rendelet (meteorológiai tél első napja december 1., a csillagászati tél első napja december 22.) még a meteorológiai tél első napja előtt megjelenik és tartalmával segíteni fogja a vadkárok közös megegyezésen alapuló békés rendezését.

Tisztelt Földhasználók, Vadászatra jogosultak és Olvasóim.  Továbbra is várom hozzászólásaikat,  kérdéseiket és javaslataikat.

Üdvözlettel: Prencsok János 

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.