Erdőgazdálkodók, vadászatra jogosultak és erdei vadkárszakértők figyelmébe! Megjelentek az erdősítések létrehozási költségérték 2020/21 évre aktualizált táblázatai!


Szeretettel köszöntöm a vadkárinfó Olvasóit és Követőit!

A vadkárinfóban jóval több bejegyzés készül a mezőgazdasági vadkárokkal kapcsolatosan, mint az erdei vadkárokkal. Ennek oka elsősorban az, hogy az erdőgazdák ritkábban fordulnak hozzám kérdéseikkel-problémájukkal, mint a mezőgazdasági földhasználók.

Ebben a bejegyzésben most az erdőgazdáknak, vadászatra jogosultaknak és az erdei vadkárszakértőknek szeretnék információkkal és tanácsokkal szolgálni.

A napokban megjelentek az ERTI honlapján a Szolgáltatások ablakban az erdősítések létrehozási költségérték 2020/21-re aktualizált táblázatai (Vadkárbecslési segédletek).

A táblázatok készítésével kapcsolatosan Nagy Imre a NAIK-ERTI tudományos munkatársa az alábbi megjegyzést tette:  

„Az Agrárminisztérium és a MEGOSZ közreműködésével 2020/21. évre aktualizáltuk az erdősítések létrehozási költségérték táblázatait. Az adatszolgáltatásban a 22 állami erdőgazdaság mellett 13 magángazdálkodó is részt vett. A szerkesztés során egyszerűsítettük a szakmai tartalmat (kiejtettük az esetleges és ritka technológiákat, egységesítettük a géppel járható és nem járható területek értékelési elveit). A nagyon sokszínű technológiai megoldások is megerősítették azt a megközelítést, hogy országos átlagértékek használata az erdei és egyéb kárértékelés során csak egy lehetséges, mintegy végső megoldás. Adott erdőrészlet bizonylatolt ráfordításai, vagy a környéken szokásos technológiák figyelembe vétele megbízhatóbb eredményt szül.”

A vadkárinfó és az érintettek nevében ezúton szeretnénk megköszönni Nagy Imrének,  hogy évek óta rendszeresen elkészíti(k) és megjelenteti(k) ezeket a táblázatokat, amelyek nagy segítséget jelentenek az erdei vadkárok egységes szemléletű- és módszerű felmérésében.

A táblázatok segítséget (útmutatást)  nyújtanak a különböző korú-, fajú-, művelésű- és célú erdősítésekben-, erdő telepítésekben- és erdőfelújításokban a különböző kárformájú vadkárok egységes szemléletű felmérésében. A táblázatok között van létrehozási költségértéket – és minőségi – és mennyiségi vadkár értékelési általános irányelveket tartalmazó útmutató is.

Költségérték táblázatok

Minőségi vadkár értékelésének általános irányelvei faállományokban

Néhány erdei vadkár és vadkárfelmérések képekben

Agyonrágott tölgy

Az előző évben és a vizsgálat évében is megrágott tölgy

A megelőző évek rágáskárai jól láthatóak



 Rágáskárok felmérése az Alföldön

Tölgy erdőfelújításban mintaterület értékelése (“kevésbé ápolt” erdőrészben)

Idősebb tölgy felújításban mintaterület értékelése

Kihúzott tölgy csemete

Erdősítés védelme villanypásztorral

Makk mennyiségi állapot felvétel ősszel

Hullott makk védelme vaddisznók ellen alacsony vadhálóval

Rágáskár akác felújításban

Akác rágáskár felmérése mintaterületen

Hántás- és rágáskár felmérése akácosban

Az aktualizált költségérték táblázatok és a minőségi – mennyiségi vadkár értékelések megadott általános irányelvei nem csupán az erdei vadkárszakértőknek nyújhatnak segítséget, hanem használhatják ezeket az erdőgazdák és vadászatra jogosultak azért, hogy ezek útmutatása alapján minél több esetben születhessen közöttük megegyezés szakértők és a bíróság igénybevétele nélkül is.

Továbbra is várjuk, hogy az „őszre” beígért vadkárok rendezését segítő rendelet (meteorológiai tél első napja december 1.) a súlyosbodó vírushelyzet mellett még a tél első napja előtt megjelenik és tartalmával segíteni fogja a vadkárok közös megegyezésen alapuló rendezését.

Tisztelt Földhasználók, Vadászatra jogosultak és Olvasóim.  Várom hozzászólásaikat, kérdéseiket és javaslataikat.

Üdvözlettel: Prencsok János 

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.