MEGJELENT AZ EGYSÉGES MEZŐGAZDASÁGI , VALAMINT A VADKÁRFELVÉTELI ÉS ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ !

Szeretettel köszöntöm a vadkárinfó Olvasóit és Követőit!

Örömmel tájékoztatom Olvasóimat, hogy a Földművelésügyi Értesítő LXX. évfolyam 13. számában 2020. december 31-én kihirdetésre került az „Erdei Vadkárfelvételi és Értékelési Útmutató”, majd ezt követően 2021. január 4. napján a Földművelésügyi Értesítő LXXI. évfolyam 1. számában az  „Egységes Mezőgazdasági Vadkárfelmérési Útmutató”.

Az útmutatók kihirdetése kapcsán az Agrárminisztérium az alábbi hírt adta ki:

„A vad által okozott károk felmérésében és értékelésében nyújt segítséget a szakértőknek és ezen keresztül a gazdálkodóknak az év elején megjelent Erdei Vadkárfelvételi és Értékelési Útmutató, valamint az Egységes Mezőgazdasági Vadkárfelmérési Útmutató.

Az Agrárminisztérium irányításával elkészült új ajánlások szakmai konszenzuson nyugvó, a tudományos eredményeket is figyelembe vevő, egységes, mindenki által megismerhető eljárásrend alkalmazását teszik lehetővé a jövőben. Vadfajaink életmódjukkal, elsősorban táplálkozásukkal gazdasági kárt tudnak okozni az élőhelyükként szolgáló erdőkben és a mezőgazdasági területeken. Az így keletkező vadkár megelőzése a vadgazdálkodók, illetve az erdő- és mezőgazdálkodók közös érdeke és feladata. Ha azonban a védekezés ellenére mégis bekövetkezik a vadkár, akkor annak korrekt megállapítása és értékelése egy bonyolult szakértői feladat, melynek a kártérítés során kiemelt szerepe van. A vadkárbecslési eljárásra korábban nem volt egységes eljárásrend hazánkban, a vadkárszakértők a különböző szakirodalmakban található eljárási metódusok szerint becsülték fel a kár mennyiségét és értékét. 

Az Agrárminisztérium felkérése és irányítása mellett az útmutatók elkészülését és az egyeztetések koordinálását a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Országos Magyar Vadászkamara közösen segítette. Az útmutatóknak köszönhetően egyértelműen és egzaktul megállapítható lesz a kár mértéke, csökkeni fog a termelők és a vadgazdálkodók közti lehetséges ütközési pontok száma, és a vitákból adódó bírósági eljárások száma. Az útmutatók tehát az egyazon területen gazdálkodó erdő- vagy mezőgazdálkodók és a vadgazdálkodók közti összhang megteremtését segítik, ezzel hozzájárulva az összehangolt gazdálkodáshoz és a természeti erőforrások fenntartható használatához.”

Az Erdei Vadkárfelvételi és Értékelési Útmutató, valamint az Egységes Mezőgazdasági Vadkárfelmérési Útmutató az alábbi linken érhetők el:

https://kormany.hu/dokumentumtar/foldmuvelesugyi-ertesito

Az Útmutatók megjelenésére nem kevesebb, mint 55 évet vártunk, ezért különösen nagy öröm számunkra, hogy ennyi év eltelte után végre megjelent és ezt a felmérések során alkalmazni tudjuk!

1996. évi  LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról

A kár megállapítása

Vtv. 81. §  

(4) A kár becslését – a miniszter által rendeletben megállapított egyszerűsített vadkárbecslési szabályok szerint – a kirendeléstől számított nyolc napon belül kell lefolytatni.

A vadkárinfó nevében köszönetünket fejezzük ki az útmutató tervezetét elkészítő mezőgazdasági- és erdészeti Csoportnak, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának, az Országos Magyar Vadászkamarának, a társadalmi szemle során hasznos észrevételeket és javaslatokat küldő hozzászólóknak, a végleges változat elkészítésében résztvevő kollégáknak és végül az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztályának az útmutatók előkészítéséért és a   megjelentetéséért.

Tisztelt Földhasználók, Vadászatra jogosultak és Olvasóim.  Továbbra is várom hozzászólásaikat, kérdéseiket és javaslataikat.

Üdvözlettel: Prencsok János

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.