A drónnal történő vadkárfelméréssel kapcsolatos reakciók „alulról és felülről”…

Szeretettel köszöntöm a vadkárinfó Olvasóit és Követőit!

A 2021. február 25-én készített drónok használatával kapcsolatos bejegyzésemnél a két érdekelt féltől (vadászatra jogosultak és földhasználók)  nem várt aktivitást tapasztaltam, amelynek során nagy számban érkezett érdeklődés, panasz és kérdés egyaránt.

Az előző bejegyzés lényege:  

„Az eszköz a vizsgálandó terület felett előre kijelölt útvonalon és magasságon repül, miközben  a kamera nagy felbontású képei pontosan rögzítik a tábla állapotát (kármentes, növényhiányos – rágott – taposott területeket). A rögzített adatokból speciális szoftverrel és operátor segítségével a mezőgazdasági kultúrát – és vadkárformát figyelembe vevő módszerekkel az eddigi legrészletesebb és legpontosabb  kiértékelést (becslést) lehet elvégezni.

A közelmúltban megjelent mezőgazdasági – és erdészeti vadkárfelmérési útmutatók által leírt mérési – és számítási módszerekkel, valamint az új drónos technológia együttes alkalmazásával lehetőség nyílik a vadkárfelmérés magasabb szintű – és egyre nagyobb pontosságú megvalósítására.

A dróntechnológia is becslésnek tekinthető, azonban ez a minden területrészletet tartalmazó adatrögzítés és képfeldolgozás az eddigi módszerek közül legközelebb áll a vadkáros terület nagyságának meghatározásához és pontossága – objektivitása egyértelművé teszi létjogosultságát és minél szélesebb körben való alkalmazását.

Az UAS felméréssel készült felvételek feldolgozására és kiértékelésére sajnos még nincs kidolgozott szakmai módszertan és ajánlás.

A vadkarinfo szakportál tolmácsolásával itt szeretném felhívni az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztály, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, az Országos Magyar Vadászkamara, az Országos Magyar Vadászati Védegylet, az Erdészeti Egyesület és a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara figyelmét arra, hogy a vadkárokban érdekeltek (a két fél, szakértők, bíróságok) számára elengedhetetlenül szükség lenne a drónos felméréssel készült felvételek feldolgozására és kiértékelésére megalkotott szakmai módszertani útmutató elkészítésére és ajánlására.

Bízom abban, hogy ez az egyre sürgetőbbé váló és jogosnak tekinthető igény meghallgatásra – elismerésre – elfogadásra kerül és lépések történnek ennek mielőbbi megvalósítására.”

A felek többsége üdvözölte a drónok használatának szorgalmazását a vadkáros területek mértékének eddigi legpontosabb -, utólag is ellenőrizhető MÉRÉSÉRE és az elkészítendő dróntechnológiai útmutatóval együtt várják mielőbbi használatukat a mindennapok vadkárfelméréseiben.

Sajnálatos módon nagyon sok panasz és esetleírás érkezett a drónthasználó szakértők által eddig végzett kárfelmérésekkel -, kárérték megállapításokkal kapcsolatosan és bizony egyes nevek is többször ismétlődtek.  Az előző bejegyzésben példaként leírt esetnél „csak” 4 mFt-ot „tévedett” a szakértő – ennyivel magasabban állapította meg a fizetendő kárértéket – azonban már 85 mFt megállapított kárértékről is tájékoztattak, amelynek bírósági ügye még folyamatban van.

Azt talán mondanom sem kell, hogy a drónt használó szakértők „kisebbsége” nem üdvözölné örömmel, amennyiben elkészülne a szakmai drónhasználati útmutató, aminek segítségével a „gyanús esetek” utólagosan ellenőrzésre kerülnének, mert megszűnne (csökkenne?) a „zavarosban halászás” lehetősége.

Sajnálatos módon a felülről jövő vagy elmaradó reakciók a drónhasználat ügyénél is a megszokott módon – vadkárfelmérési útmutatók elkészítésének gyorsasága, Vtv. törvénymódosítás szükségessége (várat magára) , stb. –  jelentkeznek. Ez a kérdés valóban a vadászatra jogosultakat és a földhasználókat érinti nagyon húsbavágóan, azonban megoldásában (enyhítésében) az érdekképviseleteket ellátó kamarák és a jogalkotó nagyon sokat „segíthetnek”.

A következő héten ismertetem a vadkarinfo „fentre” küldött leveleit és az onnan kapott válaszokat egyaránt. A válaszokból megismerhetjük a drónhasználati útmutató elkészítésével kapcsolatos álláspontokat.

A vadászatra jogosultakat és a földhasználókat továbbra is kérem (biztatom?), hogy a sérelmesnek – túlzónak – alulbecsültnek vélt vadkárértékes esetekkel keressék meg a MISZK Fegyelmi Bizottságát, az Agrárminisztérium Vadászati Főosztályát,  súlyosabb esetekben a bíróságokat és kérjenek kivizsgálást ügyükben. A mai nehéz gazdasági helyzetben 1-2 sokmilliós vadkár padlóra küldhet vadászatra jogosultakat és az alulbecsült vadkár miatti bevétel kiesés tönkre tehet földhasználókat.

A vadkarinfo is – amennyiben tudja – „köszönöm szépen”-ért ezután is segíti tanácsaival a hozzá fordulókat.    

Tisztelt Földhasználók, Vadászatra jogosultak és Olvasóim.  Továbbra is várom hozzászólásaikat, kérdéseiket és javaslataikat.

Üdvözlettel: Prencsok János  (Vadkarinfo.hu)

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.