FELHÍVÁS A VADÁSZATRA JOGOSULTAKHOZ, FÖLDHASZNÁLÓKHOZ, ERDŐGAZDÁKHOZ!

Tisztelt  Vadászatra jogosultak,  Földhasználók, Erdőgazdák és Olvasóim!

A vadkárinfó tevékenységének célja, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel segítse a felek vadkár miatt kialakult ellentéteinek közös megegyezésen alapuló megoldását. Mindent, amelyek ezt a törekvést segítik, a vadkárinfó támogatott és támogatni fog (lsd. pl.  összegyűjtött és elküldött törvénymódosítási javaslatok).

A vadkárinfó középen áll és lehetőséget ad a vadászatra jogosultaknak és a földhasználóknak is panaszküldésre, amennyiben azt tapasztalták, hogy vadkáros ügyükben fennáll annak a gyanúja, hogy az eljáró szakértő hamis szakvéleményt készített.

Vadászbosszantó és vadkárigény célból vetett csemege kukorica.

Ugyan azon a napon vetett szintén csemege kukorica.

Táblarész, amelyik “megúszta” a vad károsítását.

Ugyan az a tábla, ahol ősszel – télen – tavasszal rágás –taposástörtént, nem volt vetés utáni állapot felvétel és tavasszal előzetes kárfelmérés, így utólag betakarítás előtt nem lehetett érvényesíteni a tábla nagy részében „valószínűsíthető” vadkárt.

Akik valamilyen formában vadkáros ügyekben érintettek, tapasztalhatták, hogy sok esetben az elkészített szakértői vélemény nem a valóságot tartalmazza, hanem valamelyik fél „óhaját” tükrözi.

A vadászatra jogosultak és földhasználók szintjétől a jogalkotók szintjéig ismert és elismert, hogy létezik ez az elfogadhatatlan jelenség, amelynek megszüntetéséért a vadkárinfó is teljes mellszélességgel kiáll. Ennek érdekében a szakportálban eddig is több felhívást tettünk a vadkárban érdekelt felekhez, hogy aki találkozik ezzel a jelenséggel, jelezze felénk és mi továbbítjuk az eseteket az illetékesek fele. A felhívásra a vártnál is többen jelentkeztek észrevételeikkel és panaszaikkal, elsősorban vadászok, de a gazdák is. A panaszokat továbbítottuk az illetékesek fele, de azok kezeléséről vagy kivizsgálásuk eredményéről a vadkárinfónak nincs információja.

A vadkárinfó a szakértői gárda megtisztítását szeretné elérni! Okulva az előzményekből, az alábbi felhívást intézzük a vadászatra jogosultak, földhasználók, erdőgazdák és vadkár szakértők felé:

Felhívás! A vadkárinfó kéri a vadkár ügyekben érintett feleket, hogy aki „hamis szakvélemény” adás gyanúját tapasztalja, keresse fel a vadkárinfót és az ügyben a következő segítséget kapja:

  • A vadkárinfó szakmailag kivizsgálja az ügyet – önállóan vagy más szakemberek segítségével –  megállapítva azt, hogy fenn állhat-e a „hamis szakvéleményadás” gyanúja,
  • Amennyiben jogos a panasz és közben nem történik megegyezés a két fél között, a vadkárinfó segíti a panaszost abban, hogy az eset megfelelő jogi útra kerüljön,
  • A vadkárinfó a panaszos által megadott mértékig bizalmasan kezeli az ügyet,
  • A vadkárinfó ezt a tevékenységét teljesen ingyenesen végzi!

Határozott véleményem az, hogy a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara Fegyelmi Bizottsága jelenleg nem tudja ellátni a kívánt szakmai minőségellenőrzést a vadkárbecslő igazságügyi szakértők esetében (úgy a mennyiség-, mint a minőség tekintetében),  ezért segítő szándékkal azt javasolom, hogy az Igazságügyi Minisztériummal és az Agrárminisztériummal közösen sürgősen kerüljön megnyugtató megoldásra ez akérdés. 

Véleményem szerint a vadkárszakértők többsége korrekt és távol áll tőlük a korrupt szakértői tevékenység, hamis szakvélemény adás, azonban úgy, mint minden területen lehet kivétel. Azt szeretnénk, hogy az az esetleges néhány kivétel kerüljön ki a sorainkból, ne rontsa a többség tekintélyét és megítélését, valamint ne okozzon kárt egyik vadkárban érintett félnek sem.

A „megtisztulás” ezt jelenti!

Az elérendő célunk:

  • Szakmailag magas szinten képzett korrekt igazságügyi-és ágazati vadkárszakértők foglalkoztatása.
  • A vadkárügyek objektív (néhány ponton módosítást igénylő!) eljárási szabályok szerinti lefolytatása.
  • Megfelelő minőségű vadkárszakértői (tovább) képzés.
  • A vadkárszakértők nyilvántartásának és országos szintű minőségiellenőrzésének megoldása.

Tisztában vagyok azzal, hogy ez a bejegyzés „kő”  hullámokat fog kavarnia a vadkár „edénybe” dobva, de bízom abban, hogy a „hullámok” nem a vadkárinfó és más ezen dolgozó személyek „szájának befogásával”, hanem a probléma megoldásával és a kitűzött célok elérésével fognak lecsendesedni!

A  fejleményekről rendszeresen  tájékoztatjuk Olvasóinkat és Követőinket.

Ezt a bejegyzést elküldöm az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztályának, a  NAK és az OMVK országos- és megyei elnökeinek, valamint a tájegységi fővadászoknak is. Több észrevételt várok a tájegységi fővadászoktól, mert Ők találkoznak leginkább a területen jelentkező problémákkal és többek között a vadászatra jogosultak érdekének védelme is a feladataik között szerepel.

Tisztelt Vadgazdálkodók, Vadászatra jogosultak és Olvasóim!

Várom a panaszokat – észrevételeket! Bízom abban, hogy ezzel a bejegyzéssel is sikerült biztatást adnom a jogalkotóknak a vadkárokkal kapcsolatos szükségszerű hiánypótlások megszüntetéséhez és ezzel a két fél között még továbbra is fennálló ellentétek enyhítéséhez.

Üdvözlettel: Prencsok János (vadkárinfó)

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.