MIKOR TÖRTÉNIK MÁR VÉGRE ÉRDEMI LÉPÉS A KÁLI – MEDENCE BELTERÜLETEIN (ÉS A TÖBBI ORSZÁGRÉSZBEN) EGYRE NAGYOBB LÉTSZÁMBAN MEGJELENŐ VAD JELENLÉTÉNEK MEGSZÜNTETÉSÉRE?…

Tisztelt Vadászatra jogosultak, Földhasználók és Mindenki, aki a vadászatban – vadgazdálkodásban valamilyen módon érintett, lenn és fenn!

A koronavírus járvány a vadgazdálkodásban- és földhasználatban  tevékenykedőket is egyaránt érintette – érinti. A nehéz időszak átvészeléséhez, a veszteségek csökkentéséhez a vadkárinfóban már tettünk javaslatokat mindkét félnek és a visszajelzések szerint tudtunk ötleteket és segítséget is adni.

Nagy örömünkre szolgált, hogy (hosszú idő óta most először) a NAK ÉS AZ OMVV  KÖZÖS KÖZLEMÉNYT adott ki, amelyben felhívták a feleket a várható kukorica túráskárok közösen végzendő megelőzésére.

Sajnálatos módon  – a kijárási korlátozások vitathatatlan hatásaként is –  folytatódik és emelkedik a belterületeken megjelenő – elsősorban – vaddisznók létszáma. A napi hírekben hallhatjuk – láthatjuk, hogy most már napközben is a lakott területeken bárhol megjelenhetnek a vaddisznók. Leggyakrabban a Káli-medence belterületein napközben is látható vadról kapunk híradást.

Most következik a vadkárinfó javaslata az utazás szervezőknek:

Szervezzenek vaddisznó  nézegető utazásokat a Káli-medencébe. A vadászatra jogosultak hivatásos vadászainak vezetése mellett garantált az utasoknak nappal és éjjel is a sikeres, közelről való vadnézés. A díjakon osztozhat az Iroda és a Vt.

Nappali vadnézés:

Éjszakai vadnézés:

Nem tanácsos ( főleg gyermekekkel) a vaddisznó malacos kocák közelébe menni:

A humort félretéve – mert ez a helyzet cseppet sem az sőt állandó életveszély és sérülés veszélye áll fenn,

 NYOMATÉKOSAN FELHÍVJUK AZ ÉRINTETTEK

 /VADÁSZATRA JOGOSULTAK, KAMARÁK  ÉS VADGAZDÁLKODÁSI  HATÓSÁG/

FIGYELMÉT ARRA, HOGY NEM ELÉG TUDOMÁSUL VENNI ÉS BESZÉLNI A BELTERÜLETI VAD JELENLÉTÉRŐL,

HANEM SÜRGŐSEN TENNI KELL ANNAK MEGOLDÁSÁÉRT.

Nagyon bízom abban, hogy bejegyzésemmel gondolkodásra és CSELEKVÉSRE  késztetem az érintetteket és elkezdődik a belterületi vad kérdésének megnyugtató megoldása.

Minden olvasómnak szíves figyelmébe ajánlom a vadkárinfó ezzel kapcsolatos múlt évi bejegyzését is:

Tisztelt Földhasználók, Vadászatra jogosultak és Olvasóim. Továbbra is várom kérdéseiket és javaslataikat.

Üdvözlettel: Prencsok János

2 comments

  comments user

  Toth Says :

  május 11, 2020 at 11:32 de.

  Fel kell ismernünk, hogy az érdekeltek miért nem tesznek semmit. Ugyanis sajnos az ezerszeri ismétlés semmilyen hatással nem bír. Kint van a kukorica az etetőn, a vad szaporodik, túlszaporodik, hiszen több lesz a szaporulat, mint amennyit a környezet eltart a természetes táplálkozással. A vad ezután betölti a lakott területeket is (a vaddisznónál ez különösen veszélyes, mert az ilyen vad már nem menekül az ember elől).

  Miért jó ez a túltartás? Nem jó, senkinek, veszélyes, gazdaságilag káros. A vadkár a mezőgazdaságon kívül az erdőgazdaságnak is akkora kárt okoz, hogy a vadgazdálkodás jövedelme lényegében az erdőgazdálkodás kárából származtatható. Egyedül csak a vadászat húz mindebből előnyt. A természet, az ember, a gazdálkodók megsínylik.

  Felhívással, könyörgéssel nem, hanem csak szabályozással változtatható meg az állapot. Az, akinek személy szerint ömlenek a milliók a vadtartásból, a más bajára rámondja, hogy jó-jó, majd csinálunk valamit. Aztán továbbra sem tesznek semmit, mert jelenleg rákényszerítve nincsenek.

   comments user

   Prencsok János Says :

   május 11, 2020 at 12:44 du.

   Kedves László! Köszönöm a hozzászólást. Legnagyobb részt igaza van, azonban ha mindenki csak legyint, akkor semmi sem fog magától (főleg a zoktól, akik tehetnek érte vagy ellene bármit is) megoldódni. Mi harcolunk a magunk eszközeivel, lehetőségeivel. Örülök, hogy olvassa a vadkárinfót. Üdv. János

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.