ÍGY IS LEHET!!!…AVAGY MINDENÜTT ÍGY KELLENE MEGEGYEZNI A VADKÁROKBAN!…

Tisztelt Vadászatra jogosultak, Földhasználók és Mindenki, aki a vadászatban – vadgazdálkodásban valamilyen módon érintett!

A mai napon három napraforgó tábla (22 ha) kárfelmérésére hívott egy földhasználó. Előzetes információként elmondta, hogy mindhárom táblában szinte 100 százalékos a vadkár, készüljek fel a látványra. Megnyugtattam, hogy sajnos ebben az évben már több olyan vadkárfelmérésen voltam, ahol hasonló állapotok uralkodtak…hozzászoktam.

A falu szélén lévő 7 ha-os táblában csupán 1,5 ha-on (kertek végénél) maradt tányér, ahonnan mintákat tudtunk gyűjteni.

Begyűjtött minta tányérok.

Amiért ebből a mai kárfelmérésből bejegyzés lett és azt megosztom Olvasóimmal és Követőimmel az a következők miatt történt:

A földhasználó érkezésem után elmondta, hogy a tegnapi napon már megegyezett a vadászatra jogosulttal a kárértékben, amelynek során messzemenően figyelembe vette a vírus miatti súlyos helyzetüket és erre való tekintettel úgy a kár százalékának, mint a termésátlag nagyságának becslésében nagyon engedékeny volt, így vita nélkül megegyeztek. Szeretne a vadászatra jogosulttal jó kapcsolatot ápolni és a jövőben akár szakértő felkérésével, akár nélküle is minden vadkárügyet megegyezéssel zárni.

Ezután rátért a szakértő felkérésének okára:

Szerződése volt a terményre és azt a mennyiséget a vadkár miatt nem tudja leszállítani, ezért kell a vadkárszakértő által megállapított vadkár miatt kiesett termésmennyiség szakértői véleményben történő megállapítása – igazolása.   Így fordulhatott elő, hogy a vadkárszakértő nem a földhasználó és a vadászatra jogosult számára készít vadkár felmérési szakértői véleményt, hanem a gazda és az átvevő közötti szerződés teljesíthetetlenségének igazolására.

Korai rágáskárok következménye.

Későbbi rágáskárok (tányér sehol nem látható).

A nap folyamán felmértük a táblákban keletkezett vadkár mértékét (22 ha-on 93,5 %-os vadkár) és mintatányérok gyűjtése után megállapítottuk a termésátlag nagyságát (1,98 t/ha).

Mintaterület értékelése (sajnos csak tőszám megállapításához, mert tányér nem maradt).

A vadkár miatt kiesett termésmennyiség  40,73 t volt, amelynél kevesebbre szerződött a földhasználó.

A két fél példáját követésre ajánlom minden vadászatra jogosultnak és földhasználónak, mert hosszabb távon (könnyen előfordulhat, hogy néhány vadászatra jogosultnál nem lesz hosszabb táv) csak így tudnak nagyobb veszteségek vagy bukások nélkül egymás mellett élni. Gratulálunk a feleknek A MEGEGYEZÉSHEZ!

VADÁSZATRA JOGOSULTAK ÉS FÖLDHASZNÁLÓK! A megegyezés legyen a cél! Egyezséget kell kötni!

Tisztelt Földhasználók, Vadászatra jogosultak és Olvasóim. Továbbra is várom kérdéseiket és javaslataikat.

Üdvözlettel: Prencsok János

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.